tiistai 18. toukokuuta 2010

Asiaa vaipoista

Minua on jo tässä jonkin aikaa mietityttänyt vaippa-asiat, tai siis lähinnä vaippojen käytön ekologisuus. Huulet ymmyrkäisinä kauhistelen aina sunnuntaisin sitä käsittämätöntä poisheitettävien vaippojen määrää. Todella huono omatunto tulee, varsinkin kun me ollaan tähän mennessä käytetty Pamperseja. Jostain luin, että vuodessa yksi vauva tuottaa n. 500 kiloa likavaippoja! Järjetön määrä!


Omantunnontuskissani päätin koittaa tehdä jotain asian hyväksi. Oikeasti haluaisin alkaa käyttämään kestovaippoja..Sain kaverilta kokeiltavaksi Bambino Mio-merkkisiä kestovaippoja, ja ne ainakin toimivat hyvin. Mutta koska meillä ei ole varaa ostaa kaikkea tarvittavaa kerralla (kestovaipat ovat ainakin uutena hankittuna kalliita!), enkä osaa itse sellaisia ommella, jouduin miettimään toisenlaista ratkaisua. 


Aikaisemminkin olin vaipanhankintareissuilla vilkuillut Nature Babycare-merkkisiä vaippoja, ja tällä kertaa päätin viimeinkin ottaa ne testattaviksi, kun hetken laskeskeltuani huomasin, että nämä ovat Pampersien kanssa aikalailla samoissa hinnoissa.  Nature Babycare-vaipoissa on ideana se, että ne toimivat ihan niinkuin normaalit kertakäyttövaipat, mutta ne rasittavat luontoa vähemmän. Yrityksen kotisivujen mukaan "Nature Babycare käyttää uusiutuvia luonnonvaroja aina kun on mahdollista" (http://www.naty.com/fi/Asiakaspalvelu/UKK/tabid/199/Default.aspx). Toisaalta vaipat "eivät ole 100 % biohajoavia". Siispä vaippoja ei voi kompostoida, ja ne pitää heittää sekajätteen mukana roskiin. Ympäristörasite on kuitenkin perusvaippoja pienempi, sillä vaippojen tuotannossa ei käytetä esimerkiksi öljyä.


Okei, nyt voin edes hieman keveämmällä omatunnolla käyttää Benjaminilla kertakäyttövaippoja, eikö niin? 


Vaihdoin vajaa tunti sitten pojalle vaipan, ja nyt on sitten ensimmäinen Nature Babycare-vaippa testissä. Tulen raportoimaan aiheesta varmasti vielä jatkossa!


Mitenkäs te muut? Kuulisin mielelläni vaippakokemuksistanne! 



4 kommenttia:

Kristina kirjoitti...

Meidän mielestä Pampersit on huonompia kuin Liberot, joten olenmme ensimmäisen pampers paketin jälkeen käyttäneet ainoastaan Liberoita. Liberoissa parempi imukyky.

Kokeilimme myös kestovaippoja. Äitiyspakkauksen kestovaipat oli hyviä, mutta melko hintavia, jos niitä olisi enemmän ostanut. Anoppini teki Ellalle kestovaippoja. Käytimme niitä muutaman kerran, mutta aina uudelleen ja uudellen tulin siihen tulokseen että reiden kohdalta olisi pitänyt olla tiukempi, joten ne jäi sitten kokonaan pois.

Kestovaipoja kyllä käyttäisin jos anoppi tekisi nyt isompia vaippoja Ellalle, mutta aika ei nyt taida riittää niiden tekoon.. Kaupasta en niitä kyllä itse osta..

Hannamaaria kirjoitti...

Meillä pääasiassa kestoillaan. BumGenius yhden koon taskuvaipat ovat toimineet hyvin vastasyntyneestä saakka. Ovathan ne toki kalliita hankkiessa, mutta kun samat vaipat menevät koko vaippaiän, niin loppuseltaan tulevat huomattavasti kerttiksiä halvemmaksi. Öisin ja reissussa käytetään kerttiksiä, vaikkakin kestoihin tottuneena kerttikset haisevat todella pahalle heti kun siinä on pienikin pissa. Sitäpaitsi kerttiksiä käytettäessä kakka tulee aina lahkeistakin... On kokeiltu useampaa mallia, mutta mikään ei tunnu pitävän tavaraa sisässään. Kai meidän poika on sitten sen verran rimppakinttu...

Sannulia kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Kristina, meillä taas oli toisinpäin, eli Liberot toimivat huonommin Benjaminilla. Jotenkin olivat vääränmalliset.

Hannamaaria, nuo BumGeniuksetkin kiinnostaisivat. Pitäisikin katsella, josko niistä löytyisi kokeilupakkausta jostain. Tosiaan, tuleehan nuo kestovaipat kertiksiä paljon halvemmiksi, mutta meillä ei siis tällä hetkellä ole kerralla laittaa noin suurta määrää rahaa niihin kiinni. Harmi. :( Olenkin koittanut etsiä kestoja täältä Hollannista käytettynä, mutta en ole vaan löytänyt sopivan kokoisia, tahi tarpeeksi hyvässä kunnossa olevia.

Tästä meidän Nature Babycare-kokeilusta muuten sen verran tähän äkkiä, että pissa ei näissä haise yhtään niin voimakkaasti kuin Pamperseissa!

Anonyymi kirjoitti...

Kestovaippoja löytyy käytettynä vaikka miten paljon -tosin ehkä vain Suomessa... Käytetyt = sisäänajetut, eli toimii uusia paremmin, ja ovat halpoja. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä kestoilijoita, paitsi öisin ei edes yritetä. Ja mikä hassuinta, yksinkertaisimmat täyte+kuori-sullokset toimivat ylivoimaisen hyvin varsinkin kakkavaippoina. Riisipaperi kyytiin, ja kakka jää kivaksi keoksi paperiin, jonka voi heittää wc-pönttöön, ja lopputuloksena ei jää haisevaa pakettia roskiin, verrattuna kertakäyttöisiin vaippoihin: niistähän jää kauhea katku jo vuorokaudessa! Ollaan säästetty vuodessa varmaan satasia jo. Suomessahan toimii jopa kestovaippalainaamo, josta voi vuokrata koekäyttöön vaikka ja mitä malleja, niin tietää ostaa sopivia omalle pallerolle. Toivottavasti tällaista toimintaa löytyy joskus ulkomailtakin!